0477 84 72 88
menu
Haal jouw rijbewijs B
Haal jouw rijbewijs B!
Om in België met een auto te mogen rijden, moet je een autorijbewijs oftewel rijbewijs B halen. Om dat te krijgen, moet je eerst slagen voor een theoretisch examen en erna voor een praktijkexamen. Hieronder kom je te weten wat je moet doen.

Theorie voor rijbewijs B

Vanaf 17 jaar kan je het theoretische examen voor rijbewijs B afleggen. Als je twee keer niet slaagt voor het examen, ben je verplicht om 12 uur theorieles te volgen bij een erkende rijschool. Maar voordat je verplichte theorieles moet volgen, heb je dus 2x de kans om zelf je theorie te leren en hiervoor te slagen om je voorlopig rijbewijs B te behalen. Hoe doe je dit?
Haal je theorie voor rijbewijs B
1

Theorie rijbewijs B leren

De theorie kan je leren via bv. de website Gratis Rijbewijs Online of uit verschillende handboeken. Een mogelijke aanrader is het boek “Theorie Rijbewijs B: Direct slagen” waarin je een code vindt waarmee je de oefeningen op de website gratis kunt proberen.
2

Theorie rijbewijs B testen

Als je denkt dat je de theorie onder de knie hebt, kun je het zelf testen. Er zijn verschillende gratis proefexamen die je op internet vindt. Bijvoorbeeld via de VAB, Rijbewijs oefenen.be, Gratis Rijbewijs Online etc. Als je een goede score haalt, ben je klaar voor de volgende stap.
3

Theorie rijbewijs B behalen

Ben je klaar voor het theoretische examen? Dan kan je dit gaan afleggen in 1 van de examencentra. Voor Limburg is dat in Bree of Alken. Als je hier slaagt, ben je klaar voor het volgende onderdeel, de praktijk! Als je hiervoor slaagt, krijg je een attest dat 3 jaar geldig is.

Voorlopig rijbewijs B

Ben je geslaagd voor je theoretische examen? Fantastisch! Dan ben je klaar voor het praktijkgedeelte van het rijbewijs B. Hierbij ga je hetzelfde te werk. Eerst leren autorijden, dan extra oefenen om vervolgens je praktijkexamen af te leggen. Om zelf te oefenen heb je wel een voorlopig rijbewijs B nodig. Hiervan bestaan er in België 2 types nl. een voorlopig rijbewijs B zonder begeleider en een voorlopig rijbewijs met begeleider.
Haal je voorlopig rijbewijs B

Voorlopig rijbewijs B: zonder begeleider

Met een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (M18) mag je, mits je 18 jaar of ouder bent, zelfstandig alleen rondrijden. Hiervoor moet je eerst 20u praktijkles volgen bij onze rijschool EN geslaagd zijn in je theorieexamen. Daarin leert de instructeur je autorijden zodat je erna veilig alleen de baan op kunt. Wanneer hij/zij na 20u rijles oordeelt dat je in staat bent om alleen een auto te besturen, krijg je een bekwaamheidsattest.
Met dit attest kun je bij je gemeente een voorlopig rijbewijs B zonder begeleider (M18) aanvragen (Let wel: je MAG begeleid zijn door 1 of 2 personen die minstens 8 jaar een rijbewijs hebben). Nu kun je gedurende maximum 18 maanden verkeerservaring opdoen. Bedoeling is evenwel dat je in die tijdsspanne van 18 maanden je definitief rijbewijs B behaalt. Als je je eerste voorlopig rijbewijs krijgt, moet je wel minimum 3 maanden oefenen voordat je het rijexamen voor de eerste keer mag afleggen.
Wil je graag een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (M18)? Ontdek meteen onze betaalbare tarieven om dit te halen.

Voorlopig rijbewijs B: met begeleider

Bij een voorlopig rijbewijs met begeleider (M36) mag je vanaf 17-jarige leeftijd, na het slagen van je theorie-examen, alleen met (max 2) vaste begeleiders rijden. Als je je eerste voorlopig rijbewijs krijgt, moet je wel minimum 3 maanden oefenen voordat je het rijexamen voor de eerste keer mag afleggen.
Is je voorlopig rijbewijs M18 of M36 vervallen (ouder dan 36 maanden) dan bestaat de mogelijkheid om een voorlopig rijbewijs M12 te verkrijgen, mits je theorie nog geldig is. Voorwaarde is wel dat je op dat moment minimum de leeftijd hebt van 18 jaar. Je dient eerst 6u rijles te volgen in een erkende rijschool. Met het verkregen attest van 6u rijles kan je dan een voorlopig rijbewijs M12 aanvragen bij de gemeente. Wel dien je dan minstens 1 (en maximum 2) vaste begeleider(s) op het voorlopig rijbewijs te laten zetten. Je mag dus niet alleen rijden. Eenmaal dit in orde kan je opnieuw examens afleggen om een definitief rijbewijs te verkrijgen. De verplichte oefentijd van 3 maanden vervalt in dit geval.
De rijlessen kunnen in pakketten, maar ook in losse lessen gereserveerd worden. Deze formule van rijlessen wordt gevolgd door leerlingen die een gecombineerd traject volgen, zowel met de rijschool als met de begeleider(s).

Praktijk examen rijbewijs B

Het praktijkexamen kan je afleggen als je minstens 18 jaar bent en beschikt over een geldig voorlopig rijbewijs. Heb je jouw voorlopig rijbewijs ontvangen, dan mag je 3 maanden erna voor de eerste keer het praktijkexamen afleggen.
Je kan het examen afleggen met een ‘eigen’ wagen en begeleider of met een rijschoolauto onder begeleiding van een professionele rijinstructeur.
Je kan het praktijkexamen afleggen in een examencentrum naar keuze. Als alles goed gaat, ben je erna geslaagd en kun je jouw definitief rijbewijs B ophalen bij de gemeente! Ben je niet geslaagd, dan mag je nog 1 keer proberen voordat je verplicht bent om 6u praktijkles te volgen bij een erkende rijschool zoals de onze. Daarna kun je weer 2 keer proberen alvorens opnieuw 6u praktijkles te volgen bij een erkende rijschool.
Houd ook rekening met het verplichte terugkommoment dat je dient af te werken binnen 6 à 9 maanden na het behalen van je definitief rijbewijs.

De kandidaat moet bij een praktijkexamen:

Punt praktijkexamen
op de computer een risico-perceptietest uitvoeren.
Punt praktijkexamen
zelfstandig een op voorhand bepaalde bestemming bereiken met gps of door verkeersborden te volgen, dus zonder aanwijzingen van de examinator
Punt praktijkexamen
2 van de 6 mogelijke manoeuvres goed uitvoeren